Moelleux van chocolade met koffie-ijs en notenkletskopje
Porties: 10
Ingrediënten
Koffie-ijs
2eierdooiers
125gsuiker
20gpoederkoffie
400ml volle melk
200mlslagroom
Notenkletskopje
100g bruine basterdsuiker
50gmaple sirup
50ghazelnoten
50gamandelen
50gbloem
60gboter
2gkaneel
5gmaïzena
Rozijnen
100gRozijnen
100mlPX sherry
Moelleux
200gchocolade
8eieren
220groomboter
100gbloem
200gsuiker
Presentatie
verse frambozen
slagroom
suiker
basilicumblaadjes of cress
Instructies
Koffie-ijs
1. Zet een metalen bak in de vriezer.2. Zet een cakevorm in de vriezer en maak een bakpapiertje op maat van deze cakevorm.3. Doe de room en de melk bij elkaar en breng aan de kook.4. Roer de dooiers los met de suiker. Maak familie met wat melk/room mengsel en giet bij de rest van de melk/room. Voeg de koffiepoeder toe.5. Breng al roerend naar een temperatuur van 80 graden C en koel daarna meteen terug in de metalen bak uit de vriezer.6. Draai het ijs tot de juiste consistentie en schep het in de cakevorm. Dek af met het bakpapier en zet in de vriezer.7. 5 minuten voor service uit de vriezer halen en laten acclimatiseren in de koelkast.8. Schep bollen ijs en presenteer op het bord.
Notenkletskopje
9. Verwarm de oven voor tot 175°C.10. Smelt de boter op laag vuur en voeg dan de basterdsuiker en siroop toe. Meng op smaak met kaneel. Laat zacht pruttelen.11. Voeg de (gezeefde) bloem en de maïzena toe en roer goed door, klein snuifje zout erbij. Laat afkoelen.12. Hak de nootjes grof.13. Leg de (nog warme, snel werken dus) hoopjes op een bakplaat, draai deze met een lepel platter en bestrooi ze dan met nootjes. Bak deze in de oven, ongeveer 8 minuten. Laat na bakken afkoelen op rooster tot knapperig.14. Verwarm de XP-sherry. Voeg rozijnen toe en laat afkoelen zodra de rozijnen opgezwollen zijn.
Moelleux
15. Verwarm de oven voor op 210°C .16. Meng 4 eieren met 4 eidooiers. Voeg suiker, de gezeefde bloem toe en klop tot homogene massa.17. Smelt de boter met de chocolade en voeg tot aan het ei/suiker/meel mengsel. Doe in een spuitzak en laat afkoelen in de koelkast.18. Zet de siliconen bakvorm met grote halve bollen op een bakplaat. Vet licht in met boter en bestrooi licht met wat bloem. Spuit het beslag in de halve bollen en plaats in de oven.Bak de Moelleux vlak voor het serveren in ca 6 minuten op 210°C in de oven. Zodra de oppervlakte van het beslag dof wordt is de moelleux goed.
Presentatie
19. Maak krokante basilicumblaadjes in de magnetron20. Leg op de bordjes een bolletje ijs. Daarop/in een stukje kletskop.21. Haal de Moelleux met een spatel los uit de matjes en plaats op de borden. Bestrooi de Moelleux met een beetje poedersuiker. Snijd de Moelleux in en serveer uit: de vloeibare kern van de Moelleux stroomt nu als ‘lava’ naar buiten.22. Lepel enkele geweekte rozijnen er omheen.23. Garneer met verse framboos, basilicum en stijfgeklopte licht gezoete slagroom.