Haagse hopjes met mascarpone
Personen: personen
Ingrediënten
Koffie waterijs
- 2.5 dl espresso of sterke koffie
- 60 gr suiker
- 3.6 gr gelatine 2 blaadjes
Koffiemousse
- 220 gr mascarpone op kamertemperatuur
- 2.2 dl slagroom
- 80 gr poedersuiker
- 1 dl espresso koffie
- 3.6 gr gelatine 2 blaadjes
Crumble
- 10 gr koffie poeder
- 10 gr cacaopoeder
- 75 gr suiker
- 75 gr zachte boter
- 75 gr bloem
- 75 gr amandelpoeder
Hopjes-chips
- 30 Haagse hopjes
Hopjes-crème
- 175 gr mascarpone
Mascarponecrème
- 175 gr mascarpone
- 20 gr poedersuiker
- Maldon zoutvlokken
Koffiegel
- 1 dl koffie
- 50 gr suiker
- 2 gr agar agar
- honey cress voor garnering
Instructies
- Koffie waterijs1. Maak 2,5 + 1 + 1 dl koffie. Het is handig om direct voor alle onderdelen van het gerecht de espresso of koffie te zetten.2. Week gelatine in koud water. Week ook gelijk de 2 blaadjes gelatine voor de koffiemousse mee.3. Verwarm suiker en koffie en los hier de uitgeknepen gelatine in op.4. Draai hier ijs van, doe ze in kleine ronde siliconen mallen (ongeveer 2 centimeter) en zet ze in de vriezer. Maak ze niet te groot, dan wordt het ijs te waterig.Koffiemousse:5. Zorg ervoor dat de mascarpone op kamertemperatuur is. 6. Week de blaadjes gelatine in koud water.7. Sla de room lobbig.8. Sla de mascarpone los.9. Los de uitgeknepen gelatine op in de nog warme espresso en meng in 3 delen door de losgeklopte mascarpone. Roer de poedersuiker erdoor en meng in delen met de room.10. Doe de massa in vormen (bijv. bolvormige mal (3 cm x 3cm). Laat minimaal 1 uur opstijven in de koelkast. Zet daarna in de vriezer en haal het 15 minuten voor serveren uit de mal en plaats er 3 per persoon op een bord en laat ontdooien.Crumble11. Verwarm de oven voor op 150°C.12. Meng suiker met bloem, amandelpoeder, koffiepoeder en cacaopoeder.13. Wrijf de zachte boter er met de hand doorheen. Het deeg moet kruimig blijven, dus niet teveel kneden.14. Leg bakpapier op een bakplaat en verdeel de crumble over het papier. Bak in 15 à 20 minuten goudbruin en knapperig. Na het afkoelen de crumble eventueel nog met korte pulsen in de keukenmachine wat fijner malen. Hopjes chips15. Verwarm de oven voor op 170 °C.16. Maal hopjes tot poeder in de blender.17. Strooi 3⁄4 van het poeder (de rest is voor de hopjescrème) met behulp van een bolzeefje op bakpapier.18. Zet ca. 1 à 2 minuten in de oven zodat het smelt tot een flinterdun laagje. Laat afkoelen. Breek vervolgens in mooie schotsen.Hopjescrème19. Los de rest van het hopjespoeder op laag vuur op in 1 eetlepel water.20. Laat afkoelen en meng de mascarpone erdoor. Vul er een spuitzak mee. Mascarponecrème21. Sla mascarpone met een garde los en voeg poedersuiker en een behoorlijke snuf zout toe tot een spannende combinatie. Vul er een spuitzak mee. Koffiegel22. Kook koffie kort met suiker en agaragar.23. Stort in een bak en laat opstijven.24. Draai het glad met de staafmixer. Vul er een spuitzak mee.Presentatie25. Spuit een grote stip mascarponecrème in een kom. Trek er met een vork een streep doorheen. Plaats daarvoor de koffiemousse en een lepel crumble.26. Spuit een stip van de koffiegel en een stip van de hopjescrème tegen de mousse aan.27. Plaats het waterijsje op de crumble en garneer met voorzichtig grote gebroken hopjes-‘chips’ en wat honey cress voor de kleur.